Wednesday 29 October 2014

Mit mondjak Halloween-kor?!?

Nem gondolom, hogy Halloween ünneplésre érdemes, de struccpolitika lenne azt mondani, hogy márpedig ilyen esemény nincs. Egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is. Mit tegyünk mi, hívő keresztyén szülők, csemetéink védelmében? BESZÉLJÜNK RÓLA, HOGY MIRŐL IS SZÓL EZ AZ EGÉSZ! Ne legyünk némák! Olyan kíváncsiak a gyerekek!



Egyértelműen negatív szellemi háttere van, de ez nem azt jelenti, hogy be kell csuknunk a szemünket fölötte! Nézzetek utána alaposan, pl. a wikipédián, honnan indult és mivé fajult ez a szokás, mielőtt gyermeketek részt venne valami buliban, amit október 31-re szerveznek! Nagyon fontosnak tartom megjegyezni ennek kapcsán, hogy ártatlannak tűnő dolgokkal is kaput nyithatunk a negatív szellemi erők előtt. Szóval veszélyes játék ez!

Hogyan éljünk tehát bölcsen ezekben az október végi napokban?

1, Ha gyermekünknek kérdése van a sokfelé látható töklámpások kapcsán, ne hessegessük el a kérdést, hanem válaszoljunk koruknak megfelelően! (Ugye elolvastad a sok-sok infót a wikin? Mert tuti, hogy lesznek kérdéseik...)
A kétévesnek elég annyit mondanod a vicsorgó töklámpás láttán, hogy "Ilyen az ördög kedvenc lámpája", vagy valami hasonlót. És szépen tereld el a szót pl. azzal az énekkel, hogy "Az ördög szavára ne hallgass én lelkem...".
A négy-öt éves már további részleteket akar majd. Neki megemlítheted, hogy "Sok száz évvel ezelőtt is voltak olyanok a mai Angliában, akik gyertyát gyújtottak október 31-én, és hogy érdekesebbé tegyék, sütőtökbe állították. De rossz történeteket kerekítettek mellé, és ezzel az ördögnek kedveztek. Márpedig az ördög rosszakat súg, szóval nem érdemes az ördög dolgait követni. Ugye, szoktuk is énekelni, hogy: "Az ördög szavára..."? És nála is szépen áttereljük a szót az énekre.
Hat-hét éves kortól újabb információkat akarnak majd, bölcsen tálaljátok nekik ezt a kemény eledelt!

2, Mutassunk rá a JÓRA, Istenre! Aki nem a halottakat hívja elő, mint a druidák, hanem az élőket hívja örök életre.

3, Teremtsünk új hagyományt, amit megszerethetnek, elsajátíthatnak és felnőve továbbadhatnak gyermekeiknek! Használjuk ki a bizonyságtételi lehetőséget! Készítsünk töklámpást, másként!


2 comments:

  1. Ekkora marhaságot rég nem olvastam:)) karácsonyfát szoktatok díszíteni? Tudtad, hogy az is "pogány" eredetű? Nem attól lesz "hívő" gyermeked, hogy nem készítessz neki töklámpást... Nehogy megtudja, hogy a húsvéti tojást nem a nyúl tojja ( mert az is keresztény szokás!!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedves Névtelen! Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Igen, szoktunk karácsonyfát állítani is, és arról is beszélgetünk. Húsvétkor személy szerint jobban szeretem a bárány motívumot használni, de azért tudják, hogy nem a nyuszi tojja a tojást:-) Ettől még boldog kisgyerekek :-)
      Egyébként általánosságban azt az elvet vallom, hogy "Mindent megpróbáljatok, és ami jó, azt megtartsátok" - az ünnepekkel kapcsolatban is jó módszernek gondolom ezt.

      Delete